Smaczna włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Restauracje włoskie to w kraju najczęsciej spotykany rodzaj gastronomii. Cenimy jedzenie włoskie gdyż jest smaczne, pożywne oraz ceszy oko. Oczywiście najczęściej wybieramy takie dania jak pasty. Mocniej wrażliwi konsumenci kosztują równie pyszne dania – risotto, polentę czy włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za dobrą restauracją włoską trzeba zwrócić uwagę na kilka elementów: czy miejsce stosuje włoskie produkty, czy w menu znajdują się również nie tak znane dania, czy karta win, zawiera klasyczne włoskie wina. Włoska kuchnia to bogata różnorodność i dania z różnych miejsc Włoch. W najlepszej restauracji poczujemy naturalny klimat Włoch.
Kuchnia włoska nie jest skomplikowana, ale to nie znaczy, że że nie jest dobra Z pewnością można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Aromatyczne wina z Włoch
Żadna szanująca się restauracja włoska, która ubiega się do tytułu bycia klasycznym punktem na kulinarnej mapie miasta, nie powinna zaniedbywać wina. Posiłek w klimacie włoskim z całą pewnością musi zawierać też aperitiff. Odrobina alkoholu to przy włoskim obiedzie czy kolacji cos zupełnie naturalnego. Krakow Restaurant Najbardziej typowe wina włoskie to montepulciano d’abruzzo z Abruzji, kalabryjskie ciro a także nuragus z Sardynii. Włoska restauracja – jeśli rzeczywiście ma być postrzegana jako prawdziwie włoska, powinna posiadać szeroki wachlarz win.
Klasyczna włoska restauracja
Mając ochotę poznać indywidualność włoskiego gotowania bez wahania trzeba wybrać się do restauracji, która umie przygotować nie jedynie pasty i pizzę.
Zobacz film