Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie należy odmawiać sobie chwili przyjemności i bez wyrzutów sumienia wolno sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma jakkolwiek nic łatwiejszego niż zrobienie sobie dorodnego deseru, który będzie nie wyłącznie niskokaloryczny, niemniej jednak również bajecznie wpłynie na stworzony przez nas organizm oraz przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od przepisów na zdrowe desery, nie ulega wątpliwości, że najswobodniej robić je latem oraz wiosną, kiedy dojście do soczystych oraz świeżych owoców jest nieograniczony. Dużą renomą cieszą się zdrowe desery mrożone, jakie będą pobocznym orzeźwieniem w upalne dni.
lody
Przepysznym, słodkim i słusznym też dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany wypada zmiksować z trafną porcją porządnej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z dodatkową dawką malin czy też jakimś atrakcyjnym sosem owocowym. To kapitalna alternatywa dla autentycznych łasuchów, wypada jedynie nie zapominać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym i rześkim pomysłem, a przy tym autentyczną bombą witaminową jest sorbet owocowy. Można taki sorbet zrobić z jednego rodzaju owoców bądź z mieszanki. Akcesoryjnym pozytywem jest także to, że na sorbet nie trzeba długo czekać, nie musi być do głębi zamrożony, taki o gęstości półpłynnej smakuje zdecydowanie przyzwoiciej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za prawdziwymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Lenie w kuchni powinni zaspokoić się zmrożonymi owocami, jakie są perfekcyjną przekąską w trakcie upalnych dni. Świetnie smakują mrożone maliny czy borówki, które bardzo łatwo pogryźć. Mrożone desery można robić także z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu