Dobra kuchnia włoska
Pragniesz dobrze zjeść? Pośród szerokich możliwości, które oferuje kuchnia z Europy należy zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to mnogość aromatów, kolorów oraz spora dawka składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie smaki
Naszym rodakom włoska restauracja, kojarzy się głównie z makaronem i pizzą i ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to też takie smakołyki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Podstawowe włoskie dania
Pasty to baza włoskiej kuchni. Włosi gotują pasty w dziesiątkach form. W zasadzie niełatwo wymyśleć produkty których nie można dodać do makaronu. zamawiamy w restauracji Owoce morza, dodatki mięsne oraz przeróżne warzywa, powodują, że pasty nie mogą się przejeść.
Następną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto oraz mała ilość dodatków. Najprostsza wersja pizzy to margharita z serem. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To też canelloni, tortellini, ravioli oraz szeroki wybór deserów – takich jak tiramisu czy zabaglione. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- ricotty, mozarelli i pecorino.
Zobacz film