Każda sztuka kulinarna cechuje się osobistymi tradycjami, obrządkami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To kłopotliwe, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga i prosta. Znacznej większości z nas kojarzy się jedynie z pierogami (które są niesłychanie cenione na całym globie), schaboszczakom, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za polskie, zwłaszcza z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz koneserów kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone w większości wypadków z Polską. Wolno dostać je w szczególnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają nienagannie smak szablonowych pierogów ruskich czy też żadnych innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich atut. W ostateczności to tylko pożywienie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, reprezentatywnych dla różnych części Europy lub świata. Skupmy się niemniej jednak ponownie na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie artykuły oraz składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak w samej rzeczy niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film